Blog – Doelen Stellen!

Doelen Stellen!

 

Januari 2019: Manon van Aalst, diëtist

2019, een nieuw jaar, een nieuwe start. Mijn collega Grace Bosch heeft al eens eerder een blog geschreven over goede voornemens. Een nieuw jaar betekent namelijk voor veel mensen voornemens maken. Sommige voornemens zijn nieuw, maar andere voornemens heb je misschien ook vorig jaar gemaakt maar is of zijn niet (volledig) gelukt. Na de december maand waarin vaak in overvloed wordt gegeten, besluiten mensen: “in januari start ik echt weer met lijnen”. Wat maakt dat je altijd die maandag of in januari moet starten met lijnen is een ander verhaal. Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst. Lekker eten mag en moet kunnen. Keuzes maken in wat je wel en niet neemt waarbij hoe vaak je iets neemt, wat je neemt en de hoeveelheid een belangrijke rol speelt. Zo voorkom je dat je ook niet steeds hoeft te denken ik begin maandag of in januari, maar houd je een mooie balans. Was dit altijd maar zo makkelijk. De meeste weten het wel maar het daadwerkelijk doen en dan ook volhouden is lastig. Daarbij speelt gedragsverandering, emoties en sociale invloed onder andere ook een belangrijke rol. Dit voor nu even ter zijde, want ik wil vooral in deze blog terug komen op het daadwerkelijk doen en volhouden.

Maar hoe doe je dat?

Het begint allemaal met een realistisch en haalbare doel op te stellen. Een doel kun je het beste opstellen door deze SMART te maken. Een van meeste doelen die wordt opgesteld in het nieuwe jaar is denk ik toch wel gewichtsverlies. Dit is nog vrij breed. Door dit SMART te maken krijg je een concreter doel. Wat is nou precies SMART en waar staat dit voor. Dit staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Zo is een SMART-doel bijvoorbeeld: Ik ga 5 kilo afvallen in twee maanden tijd om op mijn ideale gewicht van 70 kilo uit te komen. Specifiek, meetbaar en tijdsgebonden kan één ieder goed voor zich zelf invullen, maar wat is nou acceptabel en realistisch? Wij houden aan dat je gemiddeld 0,5-1,0 kg per week kunt afvallen.

Het begin is gemaakt je hebt een doel gesteld. Maar hoe ga je dat doel behalen? Hiervoor kun je plan maken met hoe je dit gaat behalen of uitvoeringsafspraken. Bijvoorbeeld: ik vervang mijn koffie met melk en suiker voor zwarte koffie of ik ga elke werkdag, bijvoorbeeld 5 dagen in de week, op de fiets naar mijn werk bestaande uit 20 minuten heen en 20 minuten terug. Zie voor meer voorbeelden ook de blog: Goede voornemens! van mijn collega Grace Bosch.
Bij het stellen van je doel en het uitvoeren is het belangrijk om dit ook tijdig te evalueren. Wat je bijvoorbeeld kan afspreken is om elke week op dezelfde dag en tijd te wegen. Zo evalueer je of je dichter bij je doel komt of dat je dit eventueel moet bij stellen. Loop je achter op schema ga dan niet door, maar stel je plan, uitvoeringsafspraken of doel bij.

Heel veel succes!

Manon van Aalst, diëtist

© 2024 Diëtistenpraktijk Gracefullfood | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafische vormgeving Door Doreen | Technische realisatie Sieronline B.V.