Blog – Herfstgroenten

Herfstgroenten

November: Grace Bosch (diëtist)
Inmiddels zitten we alweer in eind november, het is weer herfst. Het is dus hoogste tijd voor herfstige seizoensgroenten! Maar waarom eigenlijk?

Het is belangrijk om ook in de herfst voldoende groenten te eten. Groenten zitten vol vitaminen en mineralen: goed voor de weerstand, het behouden van een juist gewicht en het verlagen van het risico op chronische ziekten.

Het voordeel van herfstgroenten is dat je er alle kanten mee op kan. Je kunt ze pureren, wokken, koken of er een lekkere soep van maken. Daarnaast zijn seizoensgroenten vaak goedkoper dan groenten die uit de kas of vanuit het buitenland moeten komen. Ook zijn seizoensgebonden groenten beter voor het milieu:het transport van groente en fruit zorgt voor extra CO2 uitstoot. Deze groenten zijn daardoor minder duurzaam dan de groenten uit eigen land.

Vind jij het moeilijk na te gaan waar jou gekochte groenten vandaan komen en of deze seizoensgebonden zijn? Check dan onderstaande lijst. Hierin zijn de groenten benoemd die in november en december voornamelijk verkrijgbaar zijn van Nederlandse bodem.

Seizoen groenten november van Nederlandse bodem:

  • Aardpeer
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Bosui
  • Champignons
  • Cherry tomaten
  • Chinese kool
  • Groene kool
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Kousenband
  • Krop sla
  • Paksoi
  • Paprika
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Prei
  • Radicchio
  • Rettich
  • Rode biet
  • Rode kool
  • Rode ui
  • Rood lof
  • Snijbiet
  • Spitskool
  • Spruitjes
  • Trostomaten
  • Ui
  • Winterpeen
  • Witlof
  • Witte kool

Vind jij het moeilijk te bedenken wat je met de seizoensgroenten kan? Gebruik het internet! Op het voedingscentrum, puur gezond en op 24 kitchen staan genoeg recepten om de herfst mee door te komen.

Mijn favoriete herfstrecept is momenteel pompoensoep (voedingscentrum.nl):

Ingrediënten:

  • 1 kleine pompoen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • Scheutje olijfolie
  • C.a. 1 theelepel Kerrie poeder
  • 2 groenten bouillonblokjes
  • Tabasco
  • Peper en zout

To do:

  • Snijd de pompoen door midden en verwijder de pompoenpitten.
  • Snijd vervolgens de pompoen in reepjes en daarna in blokjes. De pompoen hoeft niet geschild te worden!
  • Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit deze, samen met de kerriepoeder, in een grote pan aan.
  • Doe vervolgens de pompoen erbij en bak dit kort.
  • Voeg daarna 1 liter water en de twee bouillonblokjes aan de pompoen toe.
  • Maak op smaak met de tabasco, peper en zout.

Eet smakelijk!

© 2021 Diëtistenpraktijk Gracefullfood | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafische vormgeving Door Doreen | Technische realisatie Sieronline B.V.