Blog – Peulvruchten

“2016 het jaar van de Peulvrucht”

 

Juli 2016: Grace Bosch (diëtist)

2016, Het jaar van de Peulvruchten!

De Gezondheidsraad adviseert om wekelijks een peulvrucht te eten. Wij Nederlanders eten echter maar gemiddeld 1 gram peulvruchten per persoon per dag. Om de peulvruchten consumptie te stimuleren is 2016 bekroond tot het jaar van de peulvrucht! Hiervoor zijn veel initiatieven gestart, zoals de campagne ‘de Blije Boon’ en is er een website opgezet.

Wat verstaan we eigenlijk onder Peulvruchten?

Peulvruchten worden vaak als groenten gezien, maar zijn eigenlijk zaden met of zonder omhulsel. Hierbij moet je denken aan:

  • Erwten: groene erwten, spliterwten, kikkererwten en kapucijners;
  • Bonen: bruine,- witte,- en zwarte bonen, maar ook kidneybonen, limabonen en pronkers;
  • Linzen. Rode linzen, groene linzen en Franse berg linzen.

Volgens de plantkunde vallen sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes onder peulvruchten. Echter worden deze meer bij de groenten groep geschaald, omdat zij minder vitamine C bevatten dan andere peulvruchten.

Waarom meer Peulvruchten eten?

  • Peulvruchten verlagen het LDL- cholesterol gehalte, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt,
  • Peulvruchten bevatten veel eiwitten, wat het een prima vleesvervanger maakt. Ook bevatten peulvruchten veel vezels, die een verzadigd gevoel geven en een beschermende werking hebben tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast zitten in peulvruchten veel B vitaminen en mineralen als ijzer, calcium en fosfor.
  • Een lage ecologische voetdruk: Naast de gezondheidseffecten laten bonen een lage ecologische voetdruk op de planeet af. Dit komt onder andere doordat bonen weinig eisen van de grondsoort. Ze kunnen groeien in droge bodemsoorten en ontbinden stikstof uit de lucht, waarmee ze zichzelf bemesten.
    Redenen genoeg om de peulvrucht wat vaker op het menu te zetten! Bijvoorbeeld met behulp van het Blije Boon inspiratie boekje.

Een heerlijk Peulvrucht recept:

Zwarte bonensalade voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 blikjes zwarte bonen (a 400 gram), uitgelekt
  • 2 eetlepels zure kappertjes
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 rode puntpaprika, in kleine stukjes gesneden
  • Olijfolie
  • Versgemalen peper

Bereidingswijze:

  • Meng alle ingrediënten in een bak door elkaar,
  • Voeg naar smaak nog wat kappertjesvocht, olijfolie en peper toe,
  • Zet de salade rust in de koelkast, zodat de smaak er goed in kan trekken,
  • Eetsmakelijk!

Heerlijk als lunch, tussendoortjes of bij een barbecue!

Kijk voor meer recepten op http://www.blijeboon.nl/recepten/

Kijk voor meer informatie over peulvruchten op http://peulvruchten.nl/

© 2024 Diëtistenpraktijk Gracefullfood | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafische vormgeving Door Doreen | Technische realisatie Sieronline B.V.