Blog – Vis

“Éénmaal Vis in de week”

Juli 2016: Grace Bosch (diëtist)

Vis

“Vis is gezond, eet twee keer vis in de week”, luidde het advies van de Gezondheidsraad sinds 2006. Echter is dit advies veranderd in de nieuwe richtlijnen; vanaf heden wordt slechts één keer in de week vis aanbevolen. Vis is een belangrijke bron van meervoudig onverzadigde vetzuren en bevatten essentiële voedingsstoffen zoals Vitamine D, jodium en selenium. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het eten van vis het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Daarnaast hangt de inname van vis samen met een lager risico op een beroerte.

De nieuwe richtlijn luidt dan ook als volgt:

“Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis.”

Onder een vette vis wordt vis verstaan die uit meer dan 10% vet bestaat. Denk hierbij aan makreel, haring, zalm, paling, heilbot, sardines en ansjovis. Deze bevatten meer visvetzuren, in vergelijking tot magere vissen. Onder de magere vissen vallen bijvoorbeeld kabeljauw, pangasius-filet, maar ook schaal- en schelpdieren. Bij magere vissen is het verlagend risico effect minder sterk. Deze worden dan ook gezien als ‘neutraal’ voor de gezondheid.

Maar waarom dan één keer in de week vis in plaats van twee keer? Dit is vanuit duurzaamheidoogpunt. Het risico op de hart- en vaatziekten wordt al ruimschoots verminderd door het eten van één stuks vis in de week. Twee stukken vis heeft een hogere ecologische belasting en zorgt voor overbevissing van onze oceanen.

Terug naar de Tafel!

Helaas merk ik in de praktijk terug dat nog maar weinig mensen wekelijks vis op het menu hebben staan. De helft van de Nederlandse bevolking eet slechts twee tot drie maal vis per maand. De één lust geen vis, bij de andere lusten de kinderen geen vis, en weer een ander weet niet hoe het je het moet bereiden. Genoeg redenen, maar wel redenen waar wat aan gedaan kan worden.

Tips om meer vis te eten:

  • Eet je een salade? Voeg hier vis aan toe! Salade met sardientjes, gerookte forel, zalm of tonijn zijn erg smakelijk.
  • Leg eens vis op de barbecue! Een vispakketje met zalm is zo gemaakt.
  • Neem vis op brood. Eet vis bij de broodmaaltijd en laat het vlees bij de warme maaltijd dan afwezig. Makreel, tonijn uit blik of zalm kunnen super goed op brood gegeten worden.
  • Gebruik google voor recepten! Er zijn genoeg sites waar heerlijke en gemakkelijke recepten met vis op te vinden zijn. Hierbij valt te denken aan het voedingscentrum, 24 Kitchen en Smulweb.

Inspiratie nodig? Probeer eens deze lasagne met zalm met spinazie! (40 min)

Ingrediënten voor twee personen:

  • Een ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gram gewassen spinazie
  • Lasagnebladen
  • 200 gram gerookte zalm
  • 100 gram geitenkaas

To do:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Fruit de ui en de teentjes knoflook in olijfolie.
  • Voeg in delen de spinazie toe en wok deze totdat het geslonken is.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
  • Vet ondertussen een ovenschaal in.
  • Leg in de ovenschaal een laagje spinazie, daaroverheen een laagje lasagnebladen, een laagje zalm en een laagje geitenkaas.
  • Stapel de lasagne totdat de producten op zijn. Houd er rekening mee dat het bovenste laagje van de lasagnebladen bedekt is, anders wordt deze niet gaar.
  • Bak de lasagne 30 minuten in de oven!
  • Eetsmakelijk!
© 2024 Diëtistenpraktijk Gracefullfood | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafische vormgeving Door Doreen | Technische realisatie Sieronline B.V.