Blog – Vlees
Vlees
Juni 2016: Grace Bosch (diëtist)
Vlees heeft in de afgelopen jaren steeds meer het onderspit moeten delven. Vlees staat steeds meer in het nieuws en komt ook veelvuldig aan bot in documentaires als ‘vleesverlangen’, ‘cowspiracy’ en ‘forks over knives’. Dat dit niet voor niks is, bevestigde de Richtlijnen Goede Voeding eind 2015.
Bij vlees wordt er onderscheid gemaakt tussen rood en wit vlees en tussen onbewerkt en bewerkt vlees. Rood vlees is afkomstig van runderen, kalvaren, varkens, geiten, schapen en paden. Wit vlees is gevogelte (kip, kalkoen, eend). Het onderscheid tussen bewerkt en onbewerkt vlees heeft met de conservering te maken. Vlees is onbewerkt als het alleen gesneden of in de vorm van gehakt wordt bereid, eventueel gekoeld of ingevroren. Bij bewerkt vlees is het vlees geconserveerd, bijvoorbeeld door het te roken, te zouten of er conserveringsmiddelen als nitraat of nitriet aan toe te voegen. Hieronder vallen producten als ham, bacon, worst en bereid gehakt.
Het nieuws heeft daarbij terecht ingezoomd op de nadelen van de vleesconsumptie. Zo komt in de Richtlijnen Goede Voeding 2015 naar voren dat de consumptie van rood en bewerkt vlees een hoger risico geeft op een beroerte, op diabetes, darmkanker en longkanker. Hierbij is het verband tussen bewerkt vlees sterker dan bij rood vlees. Op basis van deze gegevens luidt het advies: beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees.
De gezondheidsraad ligt toe, dat dit geen oproep is om helemaal geen vlees meer te eten; vlees bevat immers nuttige voedingsstoffen.
Naast de gezondheidsrisico’s die vleesconsumptie voor de mens met zich mee brengt, heeft vleesconsumptie een groot impact op het milieu. Zo komt er bij de teelt van landbouwgewassen CO2, methaan en lachgas vrij. Daarnaast wordt er regenwoud gekapt om grond vrij te maken voor grazende dieren of voor veevoer. Steeds meer mensen (15%) kiest er daarom bewust voor om wat minder vlees te eten. Ook het dierenleed wat met de vleesconsumptie gepaard gaat is voor een grote groep (14%) reden om te kiezen voor minder vlees.
Genoeg redenen om wekelijks wat minder vlees te eten en wat vaker te variëren. Hoe doe je dit?
- Kies vaker voor vis, schaal- en schelpdieren;
- Bereid eens iets met peulvruchten, zoals linzen of bruine bonen;
- Eet onbewerkt en geen rood vlees, zoals kipfilet of kalkoenfilet;
- Kies voor een ander dierlijk alternatief, zoals een ei;
- Of kies voor plantaardige alternatieven, zoals tofu en tempé.
Hoe pak ik dit zelf aan?
- Meatless Monday: Op maandag is standaard bij ons een vleesloze dag, dit geeft mij structuur en zorgt ervoor dat ik in ieder geval één keer weeks geen vlees eet.
- Op vrijdag is het ouderwets vis op tafel. Ook dit geeft mij structuur om wekelijks vis te eten en minder rood- en bewerkt vlees te nuttigen.
- Daarnaast staat kip geregeld bij ons op het menu.
- Ik eet minder vlees, maar kies wel voor goed en traceerbaar vlees van koopeenkoe.nl. Dit is duurzaam rundvlees direct van de boer, waar je samen met andere een deel van de koe kan kopen.
Bronnen:
KIEN (2015). Onderzoek vleesconsumptie natuur en milieu. Haarlem: KIEN onderzoek.
Gezondheidsraad (2015). Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad.