Blog – Een gezonde barbecue

Een gezonde barbecue

Juni: Grace Bosch (diëtiste)

Er is mooi zomers weer voorspeld voor het weekend.. en wij Nederlands duiken massaal de schuur in om de barbecue te ontvlammen. Lekker gezellig met familie of vrienden in de tuin, voorzien van een hapje en een drankje. Een barbecue betekend echter wel vaak veel vlees, veel brood bij de maaltijd, sausjes en salades. Enigszins ongezond.

Nou is af en toe ongezond eten geen enkel probleem. Dat is menselijk en het hoort erbij. Toch kan je met een barbecue gezondere keuzes maken, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer of smaak. We willen immers nog vaak genoeg in de tuin zitten! Maar hoe doe je dit? Hier een aantal tips:

  1. Kies voor magere vleessoorten zoals: kip, kalkoen, magere runderlappen, rosbief of een biefstukje. Eet kleine porties vlees: houd het gevarieerd en lekker! Vermijd vetrijk vlees zoals hamburgers, worstjes, karbonades en speklappen.
  2. Neem naast vlees ook eens vis en/of schaaldieren voor op de barbecue. Denk hierbij aan een spiesje garnalen met groenten of een bakje van aluminiumfolie gevuld met dorade, kabeljauw, zalm of pangafilet.
  3. Marineer vlees en vis zelf, dit is minder zout dan de voorgekruide variant. Tevens heb je minder saus nodig. Zo is:
    1. Kip lekker te kruiden met cajunkruiden;
    2. Rundvlees met olie, ketjap en tijm;
    3. Vis is goed te combineren met citroensap, dille, tijm en/of peterselie.
  4. Zorg voor groenten op en bij de barbecue. De vezels in de groenten geven een verzadigd gevoel, waardoor je sneller vol zit. Groenten kunnen op tafel gezet worden om van te snoepen (bijv. snacktomaatjes en komkommer). Ook op de barbecue zijn groenten lekker, denk bijvoorbeeld aan een spies van champignons, aubergine en courgette.
  5. Maak zelf een salade in plaats van een bak huzaren/aardappelsalade. In de winkelvariant zit veel mayonaise. Het enige wat je voor een zomerse dressing nodig hebt is een scheutje olie met wat citroensap.
  6. Heb je toch behoefte aan een sausje? Maak het zelf! Knoflooksaus is gemakkelijk te maken door halvanaise, kwark of yoghurt, knoflook, zout en kruiden naar keuze te mengen (bijv. bieslook of dille). De knoflooksaus is extra lekker als het van te voren gemaakt word, zodat de smaken erin kunnen trekken.
  7. Tzatziki, een authentiek Grieks gerecht, is tevens een heerlijke toevoeging aan je barbecue. Je kan het gebruiken als dipsaus voor de rauwkost, als saus over het vlees of als beleg op je stokbroodje. Hoe maak je het? Laat magere kwak uitlekken (in een theedoek boven een grote kom). Rasp een komkommer en laat dit tevens uitlekken/drogen. Meng de kwark en de komkommer, voeg hier één teentje knoflook, een klein scheutje olijfolie en eventueel dille aan toe. Breng op smaak met zout en peper en klaar is Kees.
  8. Zin in een zoete afsluiter? Laat ijs staan en neem een bakje vers fruit. Blend of pureer vers en/of bevroren fruit met wat yoghurt voor een smoothie. Die smoothie kan je ook van te voren invriezen voor een zelfgemaakt ijsje.

Geniet van het heerlijke weer, maar dan op een verantwoorde manier!

Bon apetite & barbecue’se dit weekend.

© 2025 Diëtistenpraktijk More Than Food | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafische vormgeving Door Doreen | Technische realisatie Sieronline B.V.